2 Aralık 2012 Pazar

Diş Bakımı Efsaneleri



Diş bakımı konusunda yanlış bilinen bir çok konu var, bu yazımızda diş ağrısından diş çekmeye, hamilelikte diş bakımından diş teline, diş taşından  diş fırçalamaya dair diş bakımında doğru bilinen yanlışlara dair medikal prk uzmanlarının yazdıklarına kulak verelim.

Ağrıyan Dişin Üstüne Rakı, Kolonya, Tütün, Tuz, Aspirin Koymak Ağrıyı Keser

Alkol ve alkol içerikli maddelerin diş ve diş eti bölgesine uygulanması sonucu diş etlerinde ‘alkol-aspirin yanığı’ denilen komplikasyonlara neden olur. Dişlerin üzerine uygulanan diğer maddelerin (tütün, tuz vb.) de ağrı kesici özellikleri yoktur. Ağrı, ancak mevcut sorun giderildiğinde ortadan kalkar.

Çekilen 20 Yaş Dişinin Yenisini Yaptırmak

Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur.

Beyazlatma (bleaching) Dişleri Daha Sarartır

Beyazlatma; normal diş rengini daha da açmak için yapılır. Beyazlatmanın ilk yapıldığı dönemlerde; kahve, çay ve sigara gibi dişleri renklendirecek etkenlerden uzak durmak gerekir. Beyazlatmayı yapacak hekimin tavsiyelerine uyulursa, beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur.

Diş Taşları Temizlendikten Sonra Daha Çok Diş Taşı Oluşur

Düzenli ve doğru fırçalama diş taşı oluşumunu engeller. Altı ayda bir diş hekimi kontrolü sayesinde; iyi fırçalıyamadığınız alanlarda oluşan diş taşları, hekim tarafından temizlenmiş olur. Bunun da herhangi bir zararı yoktur.

Diş Fırçalarken Dişlerin Kanaması İyidir

Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Hastalar kanama olan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve diş hekimine tedavi için başvurmalı.

Hareketli Protezleri Çamaşır Suyuna Koymak

Hareketli protezleri çamaşır suyuna koymak zararlıdır. Protezin kırılganlığını artırır ve protezin ömrünü azaltır. Protezler için özel temizleme tabletleri vardır; onlar kullanılmalı.

Diş Röntgeni Çok Fazla Işın Verir

Diş röntgenleri sonucu alınan radyasyon çok azdır. Bu radyasyon doğada alınan radyasyondan daha azdır.

Diş Taşı Temizliği Diş Minesine Zararlı

Diş taşı temizliği doğru uygulandığı takdirde minenin zedelenmesine neden olmaz. Çünkü diş taşı temizliği işleminde; diş dokusundan değil, diş yüzeyine ait olmayan oluşumlar (plak, diş taşı) uzaklaştırılır.

Hamilelerin Diş Tedavisi Çocuğa Zararlı

Acil olan diş tedavileri, hamileliğin her döneminde yapılabilir.

Süt Dişleri Dökülecek Dolguya Gerek Yok

Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur.

Erkek Diş Hekimi Daha İyi Diş Çeker

Diş çekimi belli prosedürler doğrultusunda uygulanan bir işlem olup, uygulanan kuvvetle alakalı değildir.

Diş Çekiminde Morfin Kullanılır

Diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik maddeler morfin içerikli değildir; alışkanlık yapmaz. Morfin, tıp alanında sınırlı vakıalarda kullanılan bir ilaçtır.

Çürük Diş Çekilince Pis Kan Akıtılmalıdır

Diş çekiminden sonra, çekim boşluğuna hastanın yaptığı müdahaleler sonucu bölgenin sürekli kanatılması ya da pıhtının uzaklaştırılması, diş çekimi yapılan yerin iltihaplanmasına neden olur. Oluşan pıhtı korunmalıdır.

Çürük Diş Çekilmelidir

Çürük diş için mümkün olan her türlü tedavi uygulanmalı. Çünkü ne fonksiyon ne de estetik yönünden hiçbir protez kendi dişinizden daha iyi olamaz.

Ağız Kokusu Herkeste Olur

Ağız kokusu; diş çürüğü, diş eti hastalığı, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, sinüzit ya da üst solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı olabilir. Bu hastalıkların tedavisi sonucunda ağız kokusu önlenebilir.

Diş Teli Sadece Çocuklarda Kullanılır

Ortodonti (tel tedavisi) alanındaki son gelişmeler sayesinde; tel tedavisi sadece çocuklara değil, erişkin hastalar için de uygulanabilir.

Her Hamilelikte Bir Diş Dökülür

Her hamilelikte diş kaybının gerçekleşmesi söz konusu değildir. Ağız bakımının tam olarak sağlanamaması, tedavi edilemeyen çürüklerin varlığı ve diş eti hastalıklarının ilerlemesi durumunda diş kayıpları görülür.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Normaldir

Hamilelikteki diş eti kanaması, dişten kalsiyum çekilmesi nedeniyle olmaz. Kanamanın nedeni; ağız bakımının yeterli sağlanmaması durumunda hamilelikteki hormonal değişiklikler sonucu diş eti iltihabının oluşması ya da mevcut diş eti iltihabının şiddetlenmesidir.

Kaynak: http://www.panzehir.org/ ''Alıntıdır''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Önce bir bakalım ne yazmışsın :)